BIJ12 / Visuele identiteit

Opdrachtgever: BIJ12

Steeds meer taken die in het verleden door de rijksoverheid gedaan werden, worden nu gedecentraliseerd. Voor de twaalf provincies betekent dit een uitbreiding van taken, vooral op het gebied van natuur en informatiesystemen.

 

Om dat werk goed uit te voeren ontstond vanuit de provincies de behoefte aan een aparte uitvoeringsorganisatie. Zo werd vanuit het Interprovinciaal Overleg (IPO), waar de samenwerkende provincies in zijn verenigd, BIJ12 opgericht.

 

BUREAUBAS ontwikkelde de visuele identiteit van deze nieuwe organisatie. BIJ12 is een betrouwbare en resultaatgerichte organisatie; efficiënt, dienstbaar, continu in beweging. Eerlijk en nuchter en juist daarom transparant en helder. BIJ12 houdt niet van poespas, opsmuk of ‘moeilijke’ taal. Het gebruik van één aarde/roest-achtige kleur, een degelijk beeldmerk en een helder leesbaar lettertype geven deze waarden goed weer.

 

De visuele identiteit van deze nieuwe organisatie was niet compleet zonder portaal (2016).

Onze opdracht: ontwikkeling van de nieuwe website van BIJ12. Samenvoegen van het Portaal Natuur en Landschap (verzamelplaats voor alle (beleids)informatie over natuur en landschap in Nederland), de ‘oude’ BIJ12 website én de PAS website (het PAS-bureau werkt voor het Rijk en provincies aan minder stikstof, sterkere natuur en economische ontwikkeling) – maar ook meer ruimte creëren voor informatie van en over de andere units van BIJ12.

Wat hebben wij gerealiseerd: een responsive website die voldoet aan de webrichtlijnen van de overheid – met WordPress als CMS (gebruiksvriendelijk voor de redactie). In samenwerking met Interactive Pixels.

Onderdelen van deze website zijn onder andere: een mega-menu dat ook op een smartphone goed werkt, nieuwsoverzichtspagina’s voor de verschillende units, een afgeschermd deel voor ingelogde bezoekers (agenda / nieuws / andere informatie), integratie van de ‘Index Natuur en Landschap’ (de Index Natuur en Landschap beschrijft welke typen natuur, agrarische natuur en landschap we kennen in Nederland en is de basis voor de natuurbeheerplannen van de provincies).

Op ‘pagina-niveau’ zijn er onder andere elementen gerealiseerd die ín het CMS beïnvloed kunnen worden door de redactie, te weten: een tab-structuur, een vraag/antwoord-harmonica, een tabel.